Бадевци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бадевци
Общи данни
Население31 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище – [2]
Надм. височина603 m
Пощ. код5093
Тел. код06158
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ02169
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Елена
Дилян Млъзев
(ГЕРБ; 2011)

Бадевци е село в Северна България. То се намира в община Елена, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бадевци (Бадювци) се намира на 6 километра южно от село Средни колиби. Разположено е на висока хълмиста местност с югоизточно изложение. Районът му е карстов. В землището му се намират Бадевските извори, които през 60-те години са каптирани за водоснабдяването на град Елена. Селото е част от водосборната област (т.нар „чаша“) на язовир Йовковци. Околностите са с много красив релеф част от младонагънатата Стара планина, доста свеж и чист планински въздух.

История[редактиране | редактиране на кода]

Останки от древен още личат в околностите на селото.

За стария произход на Бадевци свидетелстват шестте тракийски надгробни могили в землището на селото и наименованията на една част от местностите с названия от тракийски и римски произход.

По-късно в годините на турското владичество Бадевци било овчарско селище. Предание разказва, че получило названието си от един от първите заселници дядо Бадю. Дълго време се води колиби. В 1891 година е наброявало 33 къщи. Населено е само с българи.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културна забележителност на селището е селското читалище „Надежда“, основано през 1942 г.от Недю Димитров-първият висшист от с. Бадевци. В читалището са се изнасяли редовно театрални постановки и са се прожектирали различни филми в миналото. Сега на фасадната стена на читалището стои закачена паметната плоча на единствения опълченец на връх Шипка от това китно село. Той се казва Стефан Богданов Петков, от фамилията на най-известния род в селото – Бабалините. Той участва в епичната битка на връх Шипка, където се сражава редом с руските войници срещу изедника в лицето на турските войни. Оцелява при тези сражения и след Освобождението е направен околийски началник на Провадийска околия (днешен град Провадия).

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година в съботите около 15 май се провежда съборът на селото, на който се събират стотина души.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Бадевци е разположено в землището на село Средни колиби

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]